Najlepsza forum o militariach ....
Oceniacz
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: około 380 gramów majonezu
Kaloryczność kcal: 80 w 10 gramach majonezu
Dieta: wegetariańska
Składniki:
2 żółtka średnich jajek
1,5 szklanki oleju roślinnego - 375 ml
1 łyżeczka musztardy ostrej np. Dijon
1 łyżka soku z cytryny
płaska łyżeczka cukru pudru
1/4 płaskiej łyżeczki soli
Aby zrobić domowy majonez potrzebujesz tylko jajka, olej oraz ewentualnie trochę cukru, soli, musztardy czy też octu lub soku z cytryny. Twój majonez będzie gotowy w kilka minut jeśli użyjesz blendera ręcznego typu żyrafa.
nie w przepisie jest musztarda, w której jest zazwyczaj ocet, to nie dodaję go już dodatkowo do majonezu.
Całość mieszam łyżką i dodaję jeszcze płaską łyżeczkę cukru pudru oraz szczyptę soli.. nie więcej niż 1/4 łyżeczki. Możesz też dodać trochę białego lub czarnego pieprzu. Ja go nie dodaję.
Na samym końcu dodaję olej roślinny. Przy pierwszych majonezach polecam sięgnąć po najpopularniejszy i bardzo sprawdzony olej, czyli olej kujawski rzepakowy. Wlej odrobinkę oleju do naczynia i zacznij ubijać majonez przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa.
Gdy masa zacznie gęstnieć dolewaj cienkim strumieniem olej. Rób to powoli. Ostrza blendera trzymaj zawsze u dołu naczynia i tylko lekko unoś je ku górze. W ten sposób wlej powolutku cały olej. W ciągu kilku minut majonez będzie gotowy.
Offline
Oceniacz
o kur zrobiłem i naprawde smaczny majonez
kawał dobrego majonezu
Offline
Oceniacz
z dwoma B-)
Offline